Darmowa dostawa

FAQ – słowniczek i najczęściej zadawane pytania

Wpisy zawierające odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące noży kuchennych XinZuo i słowniczek najpopularniejszych terminów związanych z nożami i akcesoriami do noży. W poszczególnych wpisach znajdziesz zwięzłe i jasne odpowiedzi w kilku zdaniach.

Co to jest nóż Santoku?

Santoku to typ noża kuchennego, który historycznie wywodzi się z Japonii. Można go zaliczyć do kategorii japońskich noży szefa kuchni. Wyróżnia się kultowym kształtem z szerszym ostrzem, które zazwyczaj zaostrzone jest pod kątem 15° w taki sposób, by kształtem przypominało literę V. W odróżnieniu od...

Jak utrzymać kąt przy ostrzeniu noża

Zachowanie właściwego kąta przez cały czas podczas ostrzenia noża, żeby równomiernie naostrzyć całą krawędź tnącą to nie lada wyzwanie, zwłaszcza dla początkujących. Na szczęście można to sobie ułatwić prowadnicą, dzięki której nawet amatorzy z łatwością zachowają odpowiedni kąt podczas ostrzenia. K...

Kąt ostrzenia noży kuchennych

Kąt ostrzenia zależy od rodzaju noża. Ogólnie można powiedzieć, że im niższy (ostrzejszy) kąt, tym nóż będzie ostrzejszy. Noże typu europejskiego zwykle ostrzy się pod kątem około 20°. Z kolei noże azjatyckie co do zasady ostrzy się obecnie zgodnie z popularną, japońską procedurą pod kątem 15°, by w...

Do czego służy nóż Santoku?

Nóż Santoku, czyli nóż japońskich szefów kuchni. Nóż Santoku ma uniwersalne zastosowanie, ale japońscy kucharze wykorzystują go głównie do obróbki warzyw - zarówno do słynnych japońskich zup, jak i przygotowując przystawki do głównych dań. Japońska kuchnia słynie z precyzji i produktów pok...

4 pozycji razem
Z powrotem do sklepu