Darmowa dostawa

Co to jest nóż Santoku?

Santoku to typ noża kuchennego, który historycznie wywodzi się z Japonii. Można go zaliczyć do kategorii japońskich noży szefa kuchni. Wyróżnia się kultowym kształtem z szerszym ostrzem, które zazwyczaj zaostrzone jest pod kątem 15° w taki sposób, by kształtem przypominało literę V. W odróżnieniu od innych noży japońskich Santoku ma obustronnie szlifowaną krawędź tnącą. Na rynku dostępne są noże Santoku z ostrzami z różnych rodzajów stali, ale te jakości premium powstają ze stali damasceńskiej.

 

Wskazówka: Do czego służy nóż Santoku? Przeczytasz o tym TUTAJ.

Wygląd noża Santoku ze stali damasceńskiej

Wygląd noża Santoku ze stali damasceńskiej

Wygląd noża Santoku ze stali nierdzewnej

Wygląd noża Santoku ze stali nierdzewnej

Pokaż ofertę noży w sklepie internetowym: Noże Santoku.

Z powrotem do sklepu