Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Nóż Santoku, czyli nóż japońskich szefów kuchni. Nóż Santoku ma uniwersalne zastosowanie, ale japońscy kucharze wykorzystują go głównie do obróbki warzyw - zarówno do słynnych japońskich zup, jak i przygotowując przystawki do głównych dań. Japońska kuchnia słynie z precyzji i produktów pokrojonych na idealnej wielkości kawałki, których pokrojenie nożem Santoku to bułka z masłem. Nóż z łatwością radzi sobie z warzywami dzięki swemu charakterystycznemu, szerszemu ostrzu. Dotyczy to zarówno małych ogórków, marchwi i pomidorów, jak i główek białej kapusty czy twardej białej rzodkwi.
Wskazówka: szerokie ostrze noża ma zastosowanie także podczas przenoszenia składników na przykład z deski do garnka.
Na grafikach zobaczyć można, jak da się w praktyce wykorzystać ten nóż. Różnorodność produktów, które można pokroić tym nożem - od dużych kawałków mięsa po niewielkie warzywa.
Ostrza najwyższej jakości noży Santoku o wysokiej twardości i ostre jak brzytwa produkowane są ze stali damasceńskiej. Zasadniczo można powiedzieć, że noże Santoku ze stali damasceńskiej są jednymi z najlepszych dostępnych na rynku.