Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Specjalny nóż do patroszenia ryb typu japońskiego XinZuo Deba z serii Zhen ze stali nierdzewnej, z hebanową rękojeścią, idealny do sprawiania ryb i przyrządzania sushi. Nóż do filetowania ryb sprzedawany jest wraz z eleganckim, drewnianym pudełkiem.
Kategoria: | Noże do sushi |
---|---|
Gwarancja: | 3 lata |
Seria noży: | S-E |
Typ noża: | Japoński |
Wielkość ostrza: | 7" |
Pozycja została wyprzedana… |
Nóż XinZuo Deba z serii Zhen S-E pochodzi z chińskiej stolicy noży Yangjiang, w której najwyższej jakości noże powstają już od wieków. Lokalni mistrzowie nożownictwa przekazują sobie tajniki wyrobu i obróbki noży z pokolenia na pokolenie. Podczas produkcji prezentowanego noża Deba XinZuo czerpie to, co najlepsze w nowoczesnych (próżniowa obróbka cieplna) i tradycyjnych metodach produkcji noży. Każdy nóż marki XinZuo jest niepowtarzalny, a to dzięki wieńczącej proces produkcji, precyzyjnej ręcznej obróbce.
Nóż Deba historycznie wywodzi się z Japonii, gdzie dania z ryb cieszą się olbrzymią popularnością, a ich przyrządzanie stanowi nieodłączny element japońskiej kulinarnej codzienności. Japońscy mistrzowie kuchni stawiają na kompleksowe przetwarzanie ryb - od A do Z. Nóż do ryb Deba służy do wstępnego oddzielenia ości świeżej ryby i dzielenia jej na filety do dalszej obróbki. Wykorzystuje się go także do krojenia plastrów surowego rybiego mięsa na sushi. Nóż Deba wyróżnia się jednostronnie szlifowanym ostrzem, idealnym do krojenia cienkich i jednakowych plastrów ryby.
Prezentowany nóż Deba powstał z najlepszej stali nierdzewnej, z której produkuje się wysokiej jakości noże. Ostrze noża wyprodukowano ze stali 8Cr14MoV o twardości 58-60 w skali Rockwella i poddano próżniowej obróbce cieplnej. Porządna stal w połączeniu z nowoczesnymi metodami produkcji gwarantują długą żywotność noża. Jednostronnie szlifowane ostrze pod kątem 28±1° pozwala na idealne cięcia, minimalizujące tarcia.
Rękojeść noża powstała z najlepszego hebanu, który z czasem nie mięknie i nie chłonie zapachów.
Ciekawostka: jako wiodący innowator w dziedzinie produkcji noży kuchennych XinZuo łączy ze sobą tradycyjne i najnowocześniejsze technologie. Dzięki zastosowanej nowatorskiej metodzie próżniowej obróbki cieplnej noże kuchenne XinZuo charakteryzują się - w porównaniu z nożami powstałymi przy wykorzystaniu standardowej obróbki cieplnej - większą twardością i ostrością, a ponadto dłuższą żywotnością. W połączeniu z tradycyjnym, wieńczącym proces produkcji ręcznym ostrzeniem noży przez mistrzów tego rzemiosła, których przekazywanemu z pokolenia na pokolenie kunsztowi nie może się równać żadna maszyna, skutkuje to tym, że noże kuchenne XinZuo są także wyjątkowo ostre. Noże ostrzone maszynowo nie mają szans na osiągnięcie tego poziomu ostrości.
Nóż Deba XinZuo z serii Zhen S-E jest zapakowany do eleganckiego pudełka prezentowego, dzięki któremu stanowi idealny prezent dla miłośników ryb i sushi, zwłaszcza zaś dla entuzjastów jego przyrządzania.
Nóż Deba XinZuo z serii Zhen S-E | |
Marka: | XinZuo |
Seria: | Zhen S-E |
Typ noża: | Nóż Deba |
Długość ostrza: | 180mm |
Wysokość ostrza: | 55.5mm |
Długość rękojeści: | 150mm |
Długość całkowita: | 330mm |
Grubość: | 5,5mm |
Waga: | 365g |
Materiał: |
Stal nierdzewna 8Cr14MoV |
Twardość ostrza: | 58-60 w skali Rockwella |
Rękojeść: | Heban |
Miejsce produkcji: | Yangjiang Chiny |