Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Ręcznej produkcji nóż Nakiri ze stali damasceńskiej XinZuo z serii B46D z unikalnym ostrzem powstałym w procesie naprzemiennego łączenia dwóch różnych rodzajów stali damasceńskiej, z rękojeścią z solidnego drewna, w ozdobnym opakowaniu.
Kategoria: | Noże Nakiri |
---|---|
Gwarancja: | 3 lata |
Rodzaj stali: | Damasceńska |
Seria noży: | Jiang B46D |
Typ noża: | Japoński |
Wielkość ostrza: | 7" |
Pozycja została wyprzedana… |
Nóż Nakiri XinZuo Jiang 7" z serii B46D powstał w chińskiej stolicy noży Yangjiang, w której najwyższej jakości noże powstają już od wieków. Lokalni mistrzowie nożownictwa przekazują sobie tajniki produkcji i obróbki noży z pokolenia na pokolenie. Podczas produkcji prezentowanego noża XinZuo czerpie to, co najlepsze zarówno z nowoczesnych, jak i tradycyjnych metod wyrobu noży. Każdy nóż marki XinZuo jest niepowtarzalny, a to dzięki wieńczącej proces jego powstawania, precyzyjnej ręcznej obróbce.
Zasadniczą zaletą prezentowanej serii noży jest unikatowe ostrze, którego rdzeń składa się ze 110 warstw dwóch różnych rodzajów stali damasceńskiej, zapewniających mu idealną ostrość. Wykorzystanie dwóch rodzajów stali damasceńskiej potęguje nie tylko ostrość noży, lecz także piękno charakterystycznego dla tej stali wzoru na ostrzach. Wyjątkowość i elegancja cechują również rękojeści ze słynnego drewna (Desert IronWood) z elementem ozdobnym z syntetycznej, ręcznie polerowanej kości wołu. Już pierwsze spojrzenie na ostrze, a następnie moment, kiedy rękojeść znajdzie się w Twojej dłoni pozwolą Ci dostrzec wyjątkowość tej serii.
Noże Nakiri to noże typu japońskiego. Zostały zaprojektowane specjalnie do krojenia warzyw i ziół. Nóż Nakiri ma bardzo szerokie ostrze z zaokrągloną krawędzią, umożliwiającą wygodne krojenie ruchem kołyszącym. Pokroisz nim i posiekasz nawet twarde warzywa korzeniowe, nie używając przy tym dużej siły fizycznej. Nóż Nakiri poradzi sobie z pokrojeniem warzyw na bardzo cienkie plastry i słupki, znane nam z azjatyckich restauracji. Szerokie ostrze noża Nakiri pozwala na wygodne przenoszenie na niej pokrojonych produktów.
Prezentowany nóż powstał z dwóch różnych stali damasceńskich (o wysokiej i niskiej zawartości węgla). Ostrze wyprodukowane zostało z samej stali damasceńskiej, bez dodatkowej warstwy ze stali nierdzewnej wokół rdzenia, charakterystycznej dla innych noży. Składa się w sumie ze 110 warstw stali damasceńskiej: 10Cr15CoMoV oraz 9Cr18MoV, które łączone są naprzemiennie podczas specjalnego procesu kucia. Dzięki temu hybrydowemu sposobowi kucia ostrze noża ma wyjątkowe właściwości w zakresie ostrości i wytrzymałości. Twardość stali wynosi 60+/ -2 w skali Rockwella.
Rękojeść noża produkowana jest z wysokiej jakości drewna Desert IronWood (pustynne drewno żelazne), które idealnie nadaje się do produkcji rękojeści noży ze względu na swoje ponadprzeciętne gęstość i twardość. Profesjonaliści doceniają je także z powodu jego odporności na zmiany spowodowane upływem czasu, jak również eleganckie zabarwienie oraz unikalny rysunek. Rękojeść jest niepowtarzalna także z uwagi na wstawkę z ręcznie polerowanej, syntetycznej kości wołu, pięknie kontrastującej z ciemniejszym drewnem. Kształt rękojeści zaprojektowano z myślą o doskonałej ergonomii i wygodnym chwycie - także podczas długotrwałego korzystania z noża. Kolor oraz faktura materiału, z którego wykonano rękojeść noża mogą w rzeczywistości wyglądać nieco inaczej niż na zdjęciach ze względu na fakt, że produkowane są one z różnych kawałków drewna, w różnym wieku.
Ciekawostka: jako wiodący innowator w dziedzinie produkcji noży kuchennych XinZuo łączy ze sobą tradycyjne i najnowocześniejsze technologie. Dzięki zastosowanej nowatorskiej metodzie próżniowej obróbki cieplnej noże kuchenne XinZuo charakteryzują się - w porównaniu z nożami powstałymi przy wykorzystaniu standardowej obróbki cieplnej - większą twardością i ostrością, a ponadto dłuższą żywotnością. W połączeniu z tradycyjnym, wieńczącym proces produkcji ręcznym ostrzeniem noży przez mistrzów tego rzemiosła, których przekazywanemu z pokolenia na pokolenie kunsztowi nie może się równać żadna maszyna, skutkuje to tym, że noże kuchenne XinZuo są także wyjątkowo ostre. Noże ostrzone maszynowo nie mają szans na osiągnięcie tego poziomu ostrości.
Nóż Nakiri XinZuo Jiang B46D 7" zapakowany został w eleganckie pudełko prezentowe, dzięki któremu stanowi idealny praktyczny prezent dla domu. Pudełka, do których pakujemy noże z tej serii bazują na ekologicznych, przyjaznych dla środowiska materiałach. Mają spójny, elegancki wygląd. Wysokiej jakości nóż marki XinZuo w takim pudełku ucieszy każdego obdarowanego.
Nóż XinZuo Jiang B46D 7" | |
Marka: | XinZuo |
Seria: | Jiang B46D |
Typ noża: | Nóż Nakiri |
Długość ostrza: | 185 mm |
Wysokość ostrza: | 54 mm |
Długość rękojeści: | 144 mm |
Długość całkowita: | 329 mm |
Grubość: | 2,1+-1 mm |
Waga: | 222 g |
Materiał: |
110 warstw stali damasceńskiej (10Cr15CoMoV + 9Cr18MoV) |
Twardość: | 60+/-2 w skali Rockwella |
Rękojeść: |
Drewno Desert Ironwood |
Miejsce produkcji: | Yangjiang Chiny |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.