Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Nóż Nakiri ze stali damasceńskiej klasy premium XinZuo Lan B37 7" to perełka designu z rękojeścią z drewna oliwnego. Jedną z jego zalet jest doskonała ergonomia.
Kategoria: | Noże Nakiri |
---|---|
Gwarancja: | 3 lata |
Rodzaj stali: | Damasceńska |
Seria noży: | Lan B37 |
Typ noża: | Japoński |
Wielkość ostrza: | 7" |
Nóż Nakiri XinZuo Lan 7" z serii B37 powstał w chińskiej stolicy noży Yangjiang, w której najwyższej jakości noże powstają już od wieków. Lokalni mistrzowie nożownictwa przekazują sobie tajniki produkcji i obróbki noży z pokolenia na pokolenie. Podczas produkcji prezentowanego noża XinZuo czerpie to, co najlepsze zarówno z nowoczesnych, jak i tradycyjnych metod wyrobu noży. Każdy nóż marki XinZuo jest niepowtarzalny, a to dzięki wieńczącej proces jego powstawania, precyzyjnej ręcznej obróbce.
Zestaw noży XinZuo Lan B37 wyróżnia doskonała ergonomia, w tym zaokrąglenie dolnej części ostrza dla większego bezpieczeństwa podczas krojenia. Dzięki ergonomicznej rękojeści z drewna oliwnego noże nie tylko świetnie leżą w dłoni, lecz także stanowią perełkę designu ze swym naturalnym wyglądem. Noże kuchenne z tej serii pakowane są ponadto w eleganckie, ekologiczne pudełko z materiałów z recyklingu.
Noże Nakiri to noże typu japońskiego. Zostały zaprojektowane specjalnie do krojenia warzyw i ziół. Nóż Nakiri ma bardzo szerokie ostrze z zaokrągloną krawędzią, umożliwiającą wygodne krojenie ruchem kołyszącym. Pokroisz nim i posiekasz nawet twarde warzywa korzeniowe, nie używając przy tym dużej siły fizycznej. Nóż Nakiri poradzi sobie z pokrojeniem warzyw na bardzo cienkie plastry i słupki, znane nam z azjatyckich restauracji. Szerokie ostrze noża Nakiri pozwala na wygodne przenoszenie na niej pokrojonych produktów.
Prezentowany nóż Nakiri powstał ze stali damasceńskiej klasy premium, z której produkuje się najlepsze noże. Rdzeń noża ze stali damasceńskiej 14Cr14MoVNb składa się z 73 warstw, a dzięki próżniowej obróbce cieplnej osiąga on twardość 62-64 w skali Rockwella. Ochronę przed korozją zapewnia stal nierdzewna SUS410, wewnątrz której umieszczono rdzeń noża (z każdej strony 36 warstw SUS410). Porządna stal w połączeniu z tradycyjnymi, jak również nowoczesnymi technologiami produkcji gwarantują długą żywotność noża. Powierzchnia noża pozwala na idealne cięcia, zapobiegające zbędnym tarciom i przyklejaniu się produktów. Krawędzie tnące noża wytwarzane są ręcznie przez mistrzów nożownictwa metodą ostrzenia na mokro pod kątem 15° po obu stronach ostrza.
Damasceńska stal proszkowana 14Cr14MOVNb produkowana jest przy wykorzystaniu procesu ukierunkowanego malowania proszkowego, cząsteczki karbidu są małe i równomiernie rozmieszczone. Wyższa zawartość węgla (C) zapewnia wysoką twardość stali. Dzięki znaczącemu dodatkowi wanadu (V) i rzadkiego metalu niobu (Nb) odporność stali na korozję i zużycie zostały istotnie zwiększone w porównaniu na przykład ze stalą japońską VG10. Po próżniowej obróbce cieplnej stal uzyskała twardość na poziomie 62-64 HRC.
Rękojeści noża wykonano z wysokiej jakości drewna oliwnego. Drewno oliwne jest idealne do produkcji rękojeści ze względu na swą wytrzymałość i interesującą, niejednorodną kolorystykę, jak również ziarnistą strukturę. Z uwagi na naturalny styl, w którym utrzymany został wygląd rękojeści, jej kolor i faktura mogą w rzeczywistości wyglądać nieco inaczej niż na zdjęciach produktu, ponieważ mogła ona powstać z innego kawałka drewna oliwnego, w innym wieku.
Rękojeść ma nowatorski design, podkreślający naturalne cechy materiałów. Podczas projektowania rękojeści kluczowa była jej ergonomia, zapewniająca stabilny chwyt i wygodę nawet podczas długotrwałego użytkowania. Jej doskonały kształt oraz długość umożliwiają łatwe, a także efektowne krojenie bez wyślizgiwania się noża z dłoni.
Ciekawostka: jako wiodący innowator w dziedzinie produkcji noży kuchennych XinZuo łączy ze sobą tradycyjne i najnowocześniejsze technologie. Dzięki zastosowanej nowatorskiej metodzie próżniowej obróbki cieplnej noże kuchenne XinZuo charakteryzują się - w porównaniu z nożami powstałymi przy wykorzystaniu standardowej obróbki cieplnej - większą twardością i ostrością, a ponadto dłuższą żywotnością. W połączeniu z tradycyjnym, wieńczącym proces produkcji ręcznym ostrzeniem noży przez mistrzów tego rzemiosła, których przekazywanemu z pokolenia na pokolenie kunsztowi nie może się równać żadna maszyna, skutkuje to tym, że noże kuchenne XinZuo są także wyjątkowo ostre. Noże ostrzone maszynowo nie mają szans na osiągnięcie tego poziomu ostrości.
Nóż Nakiri XinZuo Lan B37 7" zapakowany został w eleganckie pudełko prezentowe, dzięki któremu stanowi idealny praktyczny prezent dla domu. Pudełka, do których pakujemy noże z tej serii bazują na ekologicznych, przyjaznych dla środowiska materiałach. Mają spójny, elegancki wygląd. Wysokiej jakości nóż marki XinZuo w takim pudełku ucieszy każdego obdarowanego.
Nóż XinZuo Lan B37 7" | |
Marka: | XinZuo |
Seria: | Lan B37 |
Typ noża: | Nóż Nakiri |
Długość ostrza: | 182mm |
Wysokość ostrza: | 54mm |
Długość rękojeści: | 130mm |
Długość całkowita: | 312mm |
Grubość: | 2.1mm |
Waga: | 250g |
Materiał: |
Stal damasceńska 73 warstwy |
Twardość: | 62-64 w skali Rockwella |
Rękojeść: |
Drewno oliwne |
Miejsce produkcji: | Yangjiang Chiny |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.