Darmowa dostawa

Nóż Santoku XinZuo Jiang B46D 7"

Ręcznej produkcji nóż Santoku ze stali damasceńskiej XinZuo z serii B46D z unikalnym ostrzem powstałym w procesie naprzemiennego łączenia dwóch różnych rodzajów stali damasceńskiej, z rękojeścią z solidnego drewna, w ozdobnym opakowaniu.

Grawerowanie - instrukcja

Możemy doręczyć do:
24.10.2024
Możliwości transportowe
Produkt dostępny (>10 szt)
Kod: XN90
Marka: XinZuo
525 zł 427 zł bez VAT
Kategoria: Noże Santoku
Gwarancja: 3 lata
Rodzaj stali: Damasceńska
Seria noży: Jiang B46D
Typ noża: Japoński
Wielkość ostrza: 7"
Dostawa w PL gratis
Dostawa w PL gratis
Kupuj z darmową dostawą do punktów odbioru na terenie PL.
30 dni na zwrot
30 dni na zwrot
Jeśli nie będziesz zadowolony, masz 30 dni na zwrot.
3-letnia gwarancja
3-letnia gwarancja
Gwarantujemy wysoką jakość produktów.

XinZuo – Produkcja noży to rzemiosło, w które wkładamy serce.

Nóż Santoku XinZuo Jiang 7" (B46D)

Nóż Santoku XinZuo Jiang 7" z serii B46D powstał w tradycyjnej chińskiej stolicy noży Yangjiang, w której najwyższej jakości noże powstają już od wieków. Lokalni mistrzowie nożownictwa przekazują sobie tajniki produkcji i obróbki noży z pokolenia na pokolenie. Podczas produkcji prezentowanego noża XinZuo czerpie to, co najlepsze zarówno z nowoczesnych, jak i tradycyjnych metod wyrobu noży. Każdy nóż marki XinZuo jest niepowtarzalny, a to dzięki wieńczącej proces jego powstawania, precyzyjnej ręcznej obróbce.

Zalety noży kuchennych z serii Jiang B46D

Zasadniczą zaletą prezentowanej serii noży jest unikatowe ostrze, którego rdzeń składa się ze 110 warstw dwóch różnych rodzajów stali damasceńskiej, zapewniających mu idealną ostrość. Wykorzystanie dwóch rodzajów stali damasceńskiej potęguje nie tylko ostrość noży, lecz także piękno charakterystycznego dla tej stali wzoru na ostrzach. Wyjątkowość i elegancja cechują również rękojeści ze słynnego drewna (Desert IronWood) z elementem ozdobnym z syntetycznej, ręcznie polerowanej kości wołu. Już pierwsze spojrzenie na ostrze, a następnie moment, kiedy rękojeść znajdzie się w Twojej dłoni pozwolą Ci dostrzec wyjątkowość tej serii.

Nóż Santoku XinZuo Jiang B46D w ręce

Nóż Santoku od XinZuo z szerokim ostrzem

Santoku to popularne na całym świecie noże typu japońskiego. Łatwo je rozpoznać już na pierwszy rzut oka po ikonicznym, bardzo szerokim ostrzu. Nóż Santoku poradzi sobie zarówno z owocami i warzywami, jak i mięsem. Rozmiary noża Santoku pozwalają na ułatwiające pracę przenoszenie pokrojonych produktów na jego ostrzu. Noża Santoku nie powinno zabraknąć w żadnym domuIdealny do przygotowywania warzyw na japońskie i ogólnie azjatyckie zupy, sajgonki oraz dania główne. 

Nóż Santoku XinZuo Jiang B46D prezentacja krojenia nożem

Wyprodukowany z dwóch rodzajów stali damasceńskiej, ręcznie i z mistrzowską precyzją

Prezentowany nóż Santoku powstał z dwóch różnych stali damasceńskich (o wysokiej i niskiej zawartości węgla). Ostrze wyprodukowane zostało z samej stali damasceńskiej, bez dodatkowej warstwy ze stali nierdzewnej wokół rdzenia, charakterystycznej dla innych noży. Składa się w sumie ze 110 warstw stali damasceńskiej: 10Cr15CoMoV oraz 9Cr18MoV, które łączone są naprzemiennie podczas specjalnego procesu kucia. Dzięki temu hybrydowemu sposobowi kucia ostrze noża ma wyjątkowe właściwości w zakresie ostrości i wytrzymałości. Twardość stali wynosi 60+/ -2 w skali Rockwella.

B46D Santoku wymiary

Ciekawostka: jako wiodący innowator w dziedzinie produkcji noży kuchennych XinZuo łączy ze sobą tradycyjne i najnowocześniejsze technologie. Dzięki zastosowanej nowatorskiej metodzie próżniowej obróbki cieplnej noże kuchenne XinZuo charakteryzują się - w porównaniu z nożami powstałymi przy wykorzystaniu standardowej obróbki cieplnej - większą twardością i ostrością, a ponadto dłuższą żywotnością. W połączeniu z tradycyjnym, wieńczącym proces produkcji ręcznym ostrzeniem noży przez mistrzów tego rzemiosła, których przekazywanemu z pokolenia na pokolenie kunsztowi nie może się równać żadna maszyna, skutkuje to tym, że noże kuchenne XinZuo są także wyjątkowo ostre. Noże ostrzone maszynowo nie mają szans na osiągnięcie tego poziomu ostrości.

Rękojeść noży wykonano z drewna Desert IronWood

Rękojeść noża produkowana jest z wysokiej jakości drewna Desert IronWood (pustynne drewno żelazne), które idealnie nadaje się do produkcji rękojeści noży ze względu na swoje ponadprzeciętne gęstość i twardość. Profesjonaliści doceniają je także z powodu jego odporności na zmiany spowodowane upływem czasu, jak również eleganckie zabarwienie oraz unikalny rysunek. Rękojeść jest niepowtarzalna także z uwagi na wstawkę z ręcznie polerowanej, syntetycznej kości wołu, pięknie kontrastującej z ciemniejszym drewnem. Kształt rękojeści zaprojektowano z myślą o doskonałej ergonomii i wygodnym chwycie - także podczas długotrwałego korzystania z noża. Kolor oraz faktura materiału, z którego wykonano rękojeść noża mogą w rzeczywistości wyglądać nieco inaczej niż na zdjęciach ze względu na fakt, że produkowane są one z różnych kawałków drewna, w różnym wieku.

Nóż w opakowaniu prezentowym

Nóż Santoku XinZuo Jiang B46D 7" zapakowany został w eleganckie pudełko prezentowe, dzięki któremu stanowi idealny praktyczny prezent dla domu. Pudełka, do których pakujemy noże z tej serii bazują na ekologicznych, przyjaznych dla środowiska materiałach. Mają spójny, elegancki wygląd. Wysokiej jakości nóż marki XinZuo w takim pudełku ucieszy każdego obdarowanego. 

Nóż Santoku XinZuo Jiang B46D w ozdobnym pudełku

Wymiary i parametry noża Santoku

Nóż XinZuo Jiang B46D 7"
Marka: XinZuo
Seria: Jiang B46D
Typ noża: Nóż Santoku
Długość ostrza: 185 mm
Wysokość ostrza: 54 mm
Długość rękojeści: 144 mm
Długość całkowita: 329 mm
Grubość: 2,1 mm
Waga: 206 g
Materiał:

110 warstw stali damasceńskiej

(10Cr15CoMoV + 9Cr18MoV)

Twardość: 60+/-2 w skali Rockwella
Rękojeść:

Drewno Desert Ironwood

Miejsce produkcji: Yangjiang Chiny

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola:
Z powrotem do sklepu