Darmowa dostawa
Noże Santoku
Noże Santoku, nazywane również nożami japońskimi ze względu na kraj, z którego się wywodzą i w którym cieszą się dużą popularnością. Każdy oferowany nóż Santoku marki XinZuo produkowany jest w chińskiej stolicy noży Yangjiang, gdzie tradycja produkcji noży jest podobna do tej japońskiej.
Nóż Santoku XinZuo do mięsa i warzyw
Nóż Santoku to typ noża ceniony w całej Azji, którego popularność wciąż rośnie także w Europie, głównie ze względu na łatwą pielęgnację i praktyczność. Wyróżnia się charakterystycznym kształtem z krótszym, ale z kolei bardzo szerokim ostrzem. Nóż Santoku jest uniwersalny, można nim kroić zarówno mięso, jak i warzywa. Jego zmyślny kształt pozwala nabrać pokrojone produkty na szerokie ostrze, a następnie z łatwością przenieść do miski, garnka czy na patelnię bez konieczności niewygodnego posługiwania się deską do krojenia.

Mały nóż Santoku XinZuo PM8O 5,5" z ostrzem ze stali damasceńskiej oraz oktagonalną rękojeścią w stylu japońskim z rogu bawołu i drewna oliwnego.

Nóż Santoku XinZuo PM8O 7,5" z ostrzem ze stali damasceńskiej oraz oktagonalną rękojeścią w stylu japońskim z rogu bawołu i drewna oliwnego.
Dowiedz się więcej o nożach Santoku
✅Wzory na stali damasceńskiej - Czy znasz wzory na nożach Santoku ze stali damasceńskiej? Czy wiesz, jak wygląda na przykład Raindrop Pattern? Jeśli nie, zachęcamy do przeczytania tego artykułu.
✅Podział noży ze względu na pochodzenie i zastosowanie – Przejrzysty, ułatwiający wybór przewodnik, w którym noże podzielono w zależności od ich zastosowania i pochodzenia (w tym zastosowania oraz pochodzenia noży Santoku).
✅Stal używana w nożach Santoku - Przegląd rodzajów stali wykorzystywanych do produkcji noży Santoku, wraz z ich charakterystyką.
✅ Wskazówka: Interesują cię noże typu japońskiego? W takim razie musisz przejrzeć tę kategorię w naszym sklepie.