Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Krojenie warzyw, choć wydaje się bułką z masłem, może stać się twardym orzechem do zgryzienia, zwłaszcza gdy w grę wchodzą warzywa korzeniowe. W tym artykule spróbujemy podpowiedzieć ci, który nóż sprawdzi się do krojenia warzyw. Prezentujemy nie tylko standardowe, europejskie noże, ale też te bardziej „egzotyczne” - chińskie oraz japońskie. Warzywa wchodzą w skład wielu potraw, a sposób ich pokrojenia niejednokrotnie istotnie wpływa na ostateczny smak dania. Dotyczy to zarówno naszych, rodzimych zup, jak i azjatyckich przysmaków.
Nóż szefa kuchni to podstawowy rodzaj noża, który znajdziemy w każdym polskim domu - uniwersalny nóż do krojenia większości produktów, w tym warzyw.
Nakiri to tradycyjnie japoński typ noża, doskonały do krojenia warzyw. Poradzi sobie nawet z twardymi warzywami korzeniowymi. Dzięki nożowi Nakiri z łatwością pokroisz warzywa w kostkę albo w słupki - nie tylko do zup, ale też na przykład do sushi. Dzięki szerszemu ostrzu pozwala na krojenie nawet plastrów dużych warzyw, takich jak na przykład buraki.
Chiński nóż TAO to azjatycki wariant noża szefa kuchni. Jest to uniwersalny nóż, za pomocą którego pokroisz większość składników. Choć na pierwszy rzut oka przypominać może tasak, nie ma z nim właściwie nic wspólnego. Czym różni się tasak od noża TAO? Przeczytasz o tym TUTAJ. Ogromną zaletą noża TAO jest bardzo szerokie ostrze, które z łatwością pokroi nawet duże warzywa korzeniowe czy sałatę albo kapustę.
Małe noże uniwersalne to przeciwieństwo noża TAO, mają o wiele węższe, krótkie, zwykle 5-calowe ostrze. Dzięki mniejszym rozmiarom idealnie sprawdzą się podczas krojenia wymagającego większej precyzji. Na przykład przy krojeniu warzyw oraz owoców w ozdobne kształty. tj. wycinanie wzorków w arbuzie.