Darmowa dostawa

Krawędzie tnące noży japońskich

Wraz ze wzrostem popularności japońskich potraw w naszej części świata, rośnie także zainteresowanie nożami japońskimi, które bywają niezbędne do komfortowego przygotowywania dań o japońskim rodowodzie. Noże typu japońskiego pod wieloma względami różnią się znacząco od klasycznych noży europejskich. Zasadnicza, zauważalna na pierwszy rzut oka różnica to unikalny kształt ostrza, przeznaczonego do krojenia składników na potrawy kuchni japońskiej. W tym artykule spróbujemy zapoznać cię właśnie z różnicami pomiędzy kształtem noży japońskich i europejskich, a także z ich zastosowaniem.

Kształt ostrzy noży europejskich

Europejskie rodzaje noży nie wymagają szczegółowej prezentacji, bo każdy z nas ma z nimi styczność właściwie codziennie. Najsłynniejszym przedstawicielem tej grupy jest europejski nóż szefa kuchni. Noże typu europejskiego mają krawędź tnącą ostrza przypominającą literę V. To dlatego, że ostrze szlifowane jest zwykle z obu stron pod kątem 15°, co prowadzi do powstania kształtu przywodzącego na myśl właśnie tę literę.

Kształt ostrzy noży europejskich

Kształt ostrzy noży japońskich

W kulturze japońskiej ważną rolę odgrywają detale, dotyczy to także noży. Każdy nóż typu japońskiego ma specjalny kształt, pozwalający jak najlepiej i najdokładniej kroić produkty, do których obróbki jest przeznaczony. Wybrane noże typu japońskiego mają nie tylko specjalny kształt ostrza, lecz także samej krawędzi tnącej. Od noży typu europejskiego różnią się zasadniczo wielością kształtów i o wiele większym poziomem „specjalizacji” - przeznaczeniem do krojenia konkretnych potraw czy produktów. Jedną z najbardziej interesujących cech poszczególnych rodzajów noży japońskich jest jednostronnie szlifowane ostrze. Jednostronnie szlifowane ostrze umożliwia na przykład idealne filetowanie ryb i krojenie ich na plastry.

Kształt ostrzy noży japońskich

Przykładowe noże typu japońskiego z jednostronnie szlifowanym ostrzem to: SashimiDeba. Noże Sashimi, jak sama nazwa wskazuje, są idealne do przygotowywania japońskiego sushi sashimi z cieniutkim plastrem ryby.

SashimiSashimi

Z powrotem do sklepu