Darmowa dostawa

Najlepsze noże do wędlin

Wędliny to nieodłączny element diety większości z nas, w Polsce mają wyjątkowo wielu miłośników - zarówno te, które kupić można w sklepach, jak i wędliny własnej produkcji, na przykład z wędzarni na działce. W tym artykule dzielimy się kilkoma poradami i wskazówkami w kwestii wyboru noży do krojenia różnego rodzaju wędlin. Pisząc o wędlinach, mamy na myśli rodzaj produktów (tj. kiełbasy, szynki i inne).

Wędliny

Tasak do wędzonych żeberek

Wędzone żeberka cieszą się dużą popularnością ze względu na swoją niską cenę.  Do oddzielania poszczególnych żeberek służy porządny tasak, którym z łatwością je porozcinasz. Dlaczego do krojenia żeberek powinieneś wybrać tasak zamiast zwykłego noża do mięsa? Tasaki sprawdzają się przy trudniejszych zadaniach, kiedy trzeba poporcjować kawałki mięsa pełne chrząstek czy kości. Używa się ich powszechnie także do wstępnego rozbioru mięsa w masarni. Dzięki swojej wadze i rozmiarom, w tym bardzo grubemu ostrzu, pozwalają na płynną pracę bez wykorzystania znacznej siły fizycznej. Zwykłe noże kuchenne nie są przeznaczone do takiej niewdzięcznej pracy. Wykorzystywane zamiast tasaka powodują nie tylko łamanie czy kruszenie kości w wyniku konieczności użycia dużej siły i „rąbania” zamiast cięcia - ich ostrze może także ulec uszkodzeniu: złamaniu czy wygięciu.

Tasak do wędzonych żeberek

Nóż TAO do krojenia wędzonego mięsa

Który nóż będzie idealny do krojenia wędzonego mięsa? Na przykład kawałka wędzonej karkówki, golonki czy polędwicy? Możesz użyć standardowego noża do mięsa czy najpopularniejszego u nas noża szefa kuchni, ale gdybyś miał ochotę spróbować czegoś nowego, polecamy chiński uniwersalny nóż TAO. Dzięki chińskiemu nożowi uniwersalnemu TAO z łatwością pokroisz wędzone mięso w cienkie plastry, które się nie rozrywają. Nóż TAO ma wiele zalet, takich jak na przykład szerokie ostrze, które możesz wykorzystać także w celach innych niż krojenie - możesz położyć, a następnie przenosić na nim odkrojony, cieniutki plaster mięsa, unikając jego rozerwania, które zdarza się, kiedy kawałek krojonego mięsa jest dużych rozmiarów.

Nóż TAO do krojenia wędzonego mięsa

Uwagi: Masz wrażenie, że tasak i chiński uniwersalny nóż TAO są bardzo podobne, czy wręcz identyczne? Zachęcamy do przeczytania artykułu o różnicach pomiędzy nimi; z pewnością będziesz zaskoczony tym, jak bardzo się od siebie różnią. Link: Różnice pomiędzy tasakiem i nożem TAO.

Nóż do wędlin typu salami

Ze zwartą wędliną typu salami najlepiej poradzi sobie nóż szefa kuchni. Zdoła pokroić na cienkie krążki nawet długo dojrzewające, suche kiełbasy, jak nasza rodzima sucha krakowska, czy wędliny tj. salami oraz pepperoni. Oczywiście jeśli kiełbasa jest w niejadalnej osłonce z tworzywa sztucznego, przed krojeniem należy ją zdjąć, by nie stępiła ostrza noża. 

Nóż do wędlin typu salami

Nóż do kiełbas

Do krojenia kiełbasy polecamy małe noże uniwersalne. Dzięki temu, że ostrze takiego noża jest znacznie mniejsze niż na przykład noża szefa kuchni, znacznie łatwiej operuje się nim podczas krojenia mniejszych produktów czy produktów o mniejszej średnicy, czyli między innymi kiełbas. Niech cię nie zwiedzie fakt, że noże uniwersalne nazywane bywają także nożami do owoców i warzyw. Wynika to tylko z ich praktyczności i łatwości operowania nimi podczas krojenia mniejszych produktów.

noz-do-kielbas

Nóż do serdelków

Na zakończenie tego artykułu chcielibyśmy podzielić się jeszcze jedną radą, taką na lato, którego nieodłącznym elementem są grill i ognisko z kiełbaskami czy serdelkami właśnie. Nie lada wyzwaniem bywa czasem znalezienie noża do nacinania serdelków i kiełbasek przed opiekaniem w ognisku czy na grillu. Noże z ostrzami standardowej długości niespecjalnie dobrze nadają się do tej czynności, ponieważ są za duże i trudniej nimi operować. Odpowiednim nożem do nacinani kiełbasek i serdelków jest nóż do obierania, służący zasadniczo do obierania owoców, warzyw, zwłaszcza ziemniaków - zastępuj obieraczkę. Wielkość ostrza noży do obierania to zazwyczaj 3,5", więc z łatwością natniesz z ich pomocą kiełbaski.

Nóż do serdelków

Z powrotem do sklepu