Darmowa dostawa

Noże szefa kuchni na świecie

Gdybyś zapytał szefów kuchni z Europy, Japonii, Chin i innych krajów, jaki nóż towarzyszy im na co dzień odpowiedź będzie jednoznaczna: nóż szefa kuchni. Przy czym każdy z nich będzie miał na myśli zupełnie inny nóż. Jaki? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Europejski nóż szefa kuchni

Europejskiego noża szefa kuchni, zwanego też nożem szefa kuchni typu zachodniego nie trzeba zapewne nikomu przedstawiać. Zetknął się z nim każdy, kto kiedykolwiek coś gotował. Noże szefa kuchni to podstawowe narzędzie w każdej europejskich kuchni - zarówno profesjonalnej, jak i domowej. Profesjonalne noże szefa kuchni to noże uniwersalne, pozwalające na pokrojenie właściwie każdego produktu spożywczego. Dadzą sobie radę z mięsem, warzywami, owocami czy ziołami. Wyróżnia je długie ostrze.

Europejski nóż szefa kuchni

Japoński nóż szefa kuchni Gyuto

Gyuto wywodzi się z Japonii, gdzie używany jest w charakterze noża szefa kuchni. Kształt jego ostrza bardzo przypomina kształt europejskiego noża szefa kuchni. Pokroisz z jego pomocą mięso, ryby, warzywa, ale też zioła. Końcówka ostrza Noże Gyuto umożliwia precyzyjne cięcie, które docenisz zwłaszcza podczas obróbki ryb. Kształt krawędzi tnącej pozwala na krojenie ruchem kołyszącym. Umożliwia różne techniki krojenia. Szerokość ostrza zapewnia wystarczająco dużą powierzchnię, by wygodnie poruszać dłonią dotykającą noża podczas krojenia.

Japoński nóż szefa kuchni Gyuto

Chiński nóż szefa kuchni TAO

Egzotycznym odkryciem jest dla wielu osób chiński uniwersalny nóż TAO, który w Chinach służy szefom kuchni tak samo, jak inne noże szefa kuchni w pozostałych zakątkach globu. Na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie inaczej niż nóż szefa kuchni typu zachodniego. Wyjątkowo szerokie ostrze przywodzi na myśl odcięty kawałek miecza. W porównaniu z nożem Gyuto i europejskim nożem szefa kuchni nóż TAO ma pewną bezsporną zaletę - dzięki temu, że ostrze jest szerokie można na nim bez trudu przenosić spore ilości pokrojonych produktów. Mimo swojej solidności nóż TAO potrafi precyzyjnie kroić składniki na cieniutkie plastry czy drobna kostkę. Na pierwszy rzut oka nóż TAO może wywoływać mylne wrażenie, że niczym nie różni się od tasaka, ale jest wręcz przeciwnie. Są to dwa całkowicie różne narzędzia o odmiennym zastosowaniu. O różnicach pomiędzy nożem TAO i tasakiem przeczytasz w artykule: TAO vs. tasak. Chińscy szefowie kuchni potrafią przygotować właściwie każde danie, krojąc wyłącznie nożem TAO. Nóż TAO pozwala na stosowanie różnych technik krojenia, a bok jego ostrza może służyć także do zgniatania czy miażdżenia niektórych składników.

Chiński nóż szefa kuchni TAO

Z powrotem do sklepu