Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Można powiedzieć, że tak samo, jak istnieje duża ilość różnych rodzajów produktów, z których gotuje się rozmaite potrawy, istnieje też wiele rodzajów noży kuchennych. Historycznie noże powstawały najczęściej w reakcji na pojawienie się jakiegoś nowego produktu i potrzebę pokrojenia czy przyrządzenia go z łatwością, dlatego też najpopularniejszy podział noży bazuje na ich zastosowaniu. Wynika to z faktu, że każdy składnik wymaga od noża innych parametrów. Na przykład noże do krojenia chleba oraz noże do owoców i warzyw różnią się zasadniczo. Nóż do chleba ma długie, ząbkowane ostrze, ułatwiające krojenie nawet dużych, chrupkich bochenków chleba, podczas gdy nóż do owoców i warzyw ma krótkie, tradycyjnie szlifowane ostrze, pozwalające na łatwe krojenie niewielkich owoców oraz sprawną manipulację. Drugi z popularnych podziałów noży kuchennych opiera się na ich pochodzeniu - gdzie je zaprojektowano i po raz pierwszy wyprodukowano. Miejsce pochodzenia noża determinowało nie tylko sposób produkcji czy wykorzystywane w jej procesie materiały, lecz także proporcje noża, jego rozmiary oraz wygląd.
Noże szefa kuchni cieszą się popularnością ze względu na swą wszechstronność. Kształt ich ostrza oraz krawędzi tnącej powoduje, że sprawdzą się zarówno podczas krojenia owoców czy warzyw, jak i mięsa. Do pewnego stopnia mogą zastąpić cały szereg specjalistycznych noży. Są najczęściej używanymi nożami w Europie.
Jest to jeden ze specjalnych rodzajów noży do pieczywa. Wyróżnia się długim ostrzem z ząbkowaną krawędzią tnącą, ułatwiającą krojenie delikatnego pieczywa bez jego zgniatania, kruszenia czy łamania. Nóż do chleba da sobie radę nawet ze świeżym, chrupiącym pieczywem; nie powinno go zabraknąć w żadnym domu. Nada się do krojenia zarówno chleba, jak i bagietek.
Tasaki zyskały sobie popularność swoją efektywnością przy krojeniu bardziej wymagających produktów. Kształt ostrza tasaka i jego krawędź tnąca sprawiają, że sprawdzi się on zarówno podczas siekania warzyw, jak i porcjowania mięsa, jest nieodzownym pomocnikiem zwłaszcza przy porcjowaniu drobiu. Jego kształt pozwala na łatwe siekanie nawet twardych warzyw korzeniowych. Porządny tasak nie miażdży kości podczas siekania mięsa. Szerokie ostrze tasaka umożliwia łatwe przenoszenie na nim posiekanych produktów.
Noże do steków to podstawa, jeśli chcemy zapewnić niezapomniane doznania kulinarne podczas jedzenia tej potrawy. Nie ma nic gorszego niż przeciągnięty stek i kiepski nóż, który poszarpie i uszkodzi mięso, co spowoduje wyciekanie z niego wszystkich soków. Wysokiej jakości noże do steków udowadniają, że stek można kroić zgrabnymi cięciami bez konieczności użycia dużej siły.
Nóż do trybowania to niezastąpiony pomocnik miłośników potraw z ryb. Dzięki temu nożowi do trybowania, wyróżniającemu się specjalnie zaprojektowanym, długim i cienkim ostrzem, właściwie każdy zdoła pozbawić rybę ości. Pomoże przerobić całą rybę na idealne filety.
Specjalny nóż do obierania z krótkim, ostrym ostrzem o zaokrąglonej krawędzi tnącej do obierania owoców i warzyw. Nóż do obierania z łatwością zastępuje, czy wręcz przewyższa standardowe obieraczki do ziemniaków. Dzięki niemu szybko pozbędziesz się skórek z jabłek czy innych owoców, nie marnując przy tym ich miąższu. Nóż do obierania znajdzie zastosowanie nie tylko przy owocach oraz warzywach, lecz także przy grzybach, które dzięki niemu z łatwością oczyścisz i pokroisz.
Mięso to nieodłączny składnik naszej diety, w związku z czym warto mieć w kuchni dobrej jakości, specjalny nóż do krojenia mięsa, dzięki któremu pokroisz je na odpowiedniej wielkości kawałki, unikając uszkadzania go słabej jakości nożem, który zamiast kroić - szarpie, niszcząc jego strukturę i powodując wyciek soków podczas dłuższej obróbki. Wysokiej jakości nóż do mięsa z ostrzem o specjalnym kształcie pomoże ci zgrabnymi cięciami pokroić mięso na odpowiednio grube plastry. Nóż do mięsa rozpoznasz po dłuższym i węższym (niż na przykład u noża szefa kuchni) ostrzu.
Specjalny nóż przeznaczony do obróbki warzyw i owoców. Korzystając z tego noża z łatwością pokroisz owoce czy warzywa, nie uszkadzając ich przy tym, tj. nie zgniatając nadmiernie, co mogłoby spowodować utratę większości zawierającego cenne witaminy soku. Nóż do owoców i warzyw marki XinZuo ma specjalnie zaprojektowane ostrze z wysokiej jakości, ręcznie szlifowaną krawędzią tnącą, ułatwiającą krojenie owoców i warzyw zgrabnymi, nie uszkadzającymi produktu cięciami.
Chińskie noże TAO cieszą się popularnością w całej Azji, ale stopniowo znajdują zwolenników także i u nas, w Europie, głównie ze względu na swą wszechstronność. Ich ostrza wyglądem przypominają miecze, ponieważ są bardzo grube i szerokie. Chińskie noże TAO dadzą sobie radę właściwie z każdym produktem - od owoców, przez twarde warzywa korzeniowe, aż po porcjowanie drobiu. Znaczny ciężar noży TAO sprawia, że łatwo się nimi kroi czy sieka, wykorzystując samą tylko grawitację, bez konieczności używania dużej siły fizycznej.
Santoku to popularne na całym świecie noże typu japońskiego. Łatwo je rozpoznać już na pierwszy rzut oka po ikonicznym, bardzo szerokim ostrzu. Nóż Santoku poradzi sobie zarówno z owocami czy warzywami, jak i mięsem. Idealny do krojenia warzyw do naszych rodzimych zup, ale też do tradycyjnie japońskich potraw. Dodatkowo rozmiary noża Santoku pozwalają na praktyczne przenoszenie pokrojonych produktów na jego ostrzu.
Noże Nakiri to noże typu japońskiego. Zostały zaprojektowane specjalnie do krojenia warzyw i ziół. Nóż Nakiri ma bardzo szerokie ostrze z zaokrągloną krawędzią, umożliwiającą wygodne krojenie ruchem kołyszącym. Pokroisz nim i posiekasz nawet twarde warzywa korzeniowe, nie używając przy tym dużej siły fizycznej. Nóż Nakiri poradzi sobie z krojeniem warzyw na bardzo cienkie plastry i słupki, znane nam z azjatyckich restauracji.
Więcej artykułów na temat wyboru noży |
|