Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.

Darmowa dostawa

Rodzaje stali do produkcji noży

Rodzaje stali do produkcji noży

Stal ostrzowa jest kluczowym materiałem do produkcji noży, a jej właściwości w bezpośredni sposób wpływają nie tylko na odporność na korozję, twardość i ostrość, ale też ogólną trwałość noża. W artykule tym skupimy się na różnych rodzajach stali - tych, które wykorzystywane są najczęściej do produkcji noży kuchennych z naszej oferty. Poznasz ich najważniejsze cechy, na podstawie których będziesz mógł wybrać nóż najlepiej odpowiadający twoim potrzebom.

Właściwości stali do produkcji noży

Stal ZDP189

Kraj pochodzenia: Japonia

Twardość (HRC): 65-67

ZDP-189 to japońska high-endowa stal nierdzewna klasy premium. Jest to jedno z najnowszych osiągnięć w dziedzinie metalurgii proszków (PM). Wspomnianą stal wyróżnia bardzo wysoka zawartość chromu i węgla, które nadają jej wyjątkową twardość. ZDP-189 zapewnia doskonałą ochronę przed korozją oraz zużyciem, dlatego jest często wykorzystywana do produkcji noży kuchennych klasy premium.


49-Warstwowa, proszkowa stal damasceńska SRS13

Kraj pochodzenia: Japonia

Twardość (HRC): 62-64

SRS13 to japońska proszkowa stal nierdzewna nowej, innowacyjnej generacji. Prezentowaną stal cechuje wysoka zawartość chromu, co zapewnia jej doskonałą odporność na korozję. Można poddawać ją obróbce cieplnej, uzyskując twardość do 64 HRC, a po naostrzeniu - także idealnie ostrą krawędź tnącą, umożliwiającą precyzyjne cięcia. Dzięki swej żywotności SRS13 jest powszechnie wykorzystywana do produkcji noży kuchennych klasy premium.

Przykład serii noży z tej stali: XinZuo Feng B32D.


Stal M390

Kraj pochodzenia: Austria (BÖHLER)

Twardość (HRC): 60±1

BÖHLER M390 to martenzytyczna stal chromowa, produkowana w technologii metalurgii proszkowej. Dzięki starannemu doborowi pierwiastków stopowych charakteryzuje ją wyjątkowa odporność na zużycie i korozję. Stal ta oferuje jedno z najkorzystniejszych połączeń twardości oraz trwałości, co czyni z niej idealny materiał do wielu zastosowań, w tym do produkcji najwyższej jakości noży kuchennych.

Przykład serii noży z tej stali HezHen F4.


37-warstwowa miedziana stal damasceńska

Kraj pochodzenia: XinZuo (Chiny)

Twardość (HRC): 60±1

Miedziana stal damasceńska powstaje w procesie skomplikowanego procesu kucia, podczas którego do stanowiącej bazę stali dodawana jest warstwa miedzi. Procedura ta skutkuje powstaniem pięknego, damasceńskiego wzoru, który ma nie tylko wymiar estetyczny, lecz także zwiększa wytrzymałość oraz trwałość ostrzy. Noże z tej stali wyróżniają się nie tylko pod względem wyglądu, ale też ostrości i długiej żywotności ostrzy, co możliwe jest dzięki połączeniu miedzi ze stalą 12Cr18MoV.

Przykład serii noży z tej stali XinZuo Zhen F5C.


Stal AUS10

Kraj pochodzenia: Japonia

Twardość (HRC): 60±1

AUS10 to wysokiej jakości, wszechstronna stal o wysokiej zawartości chromu. Za sprawą swojej odporności na korozję i zużycie ma szerokie zastosowanie. Dzięki twardości w granicach 58–60 HRC jest idealna do produkcji noży kuchennych, cechujących się dzięki niej długą żywotnością oraz świetnie zachowujących ostrość. Jej wysoka odporność na korozję sprzyja trwałości i długiej żywotności ostrzy.

Przykład serii noży z tej stali: XinZuo Jiang B46W.


73-warstwowa, proszkowa stal damasceńska 14Cr14V3MoNb

Kraj pochodzenia: XinZuo (Chiny)

Twardość (HRC): 62±2

Prezentowana stal opracowana została przez firmę XinZuo we współpracy z jej partnerami przy wykorzystaniu innowacyjnych materiałów. Rdzeń tworzy stal 14Cr14V3MoNb, którą otaczają 72 warstwy stali damasceńskiej, co skutkuje niezwykłą twardością, sięgającą 62–64 HRC. Zawartość węgla (do 1,4%) oraz niobu (do 0,5%) sprawia, że stal zapewnia nożom niesamowitą twardość i trwałość bez utraty odporności na korozję


110-warstwowa stal damasceńska

Kraj pochodzenia: XinZuo (Chiny)

Twardość (HRC): 60±1

Dzięki starannemu kuciu i obróbce cieplnej prezentowanej stali damasceńskiej możliwe jest łączenie różnych warstw stali o wysokiej odporności, wśród których znajdują się dwa typy o dużej twardości. Powstała stal osiąga twardość na poziomie 60–61 HRC. Noże wykonane z tej stali charakteryzują się doskonałą ostrością, odpornością na zużycie i długą żywotnością, dzięki czemu idealnie nadają się do precyzyjnego krojenia.

Przykład serii noży z tej stali: XinZuo Jiang B46D.


67-warstwowa stal damasceńska 10Cr15CoMoV

Kraj pochodzenia: XinZuo (Chiny)

Twardość (HRC): 60±1

Rdzeń tej stali wielowarstwowej tworzy stal 10Cr15CoMoV o wysokiej zawartości węgla, chętnie stosowana do produkcji noży. Dzięki zawartości 1,5% węgla oraz nawet 15% chromu stal zyskuje znaczną odporność na zużycie i korozję, co zapewnia jej długą żywotność i wysoką twardość.

Przykład serii noży z tej stali: XinZuo Yu B13R.


3-warstwowa stal 10Cr15CoMoV

Kraj pochodzenia: XinZuo (Chiny)

Twardość (HRC): 60±1

Trójwarstwowa stal kompozytowa ze rdzeniem z 10Cr15CoMoV zapewnia długotrwałą ostrość oraz znaczną odporność na zużycie. Dzięki wysokiej zawartości węgla i chromu wyróżnia się swą wytrzymałością i odpornością. Zaletą tej trzywarstwowej stali kompozytowej jest przystępniejsza cena wykonanych z niej noży kuchennych.

Przykład serii noży z tej stali: XinZuo Jiang B37S.


Stal Sandvik 14C28N

Kraj pochodzenia: Szwecja

Twardość (HRC): 58-60

14C28N to stal nierdzewna produkowana przez szwedzką firmę Sandvik, specjalizującą się w produkcji stali ostrzowej. Duża zawartość chromu zapewnia tej stali doskonałą odporność na korozję. Dzięki swojej wysokiej odporności na zużycie i zdolności utrzymania ostrza w dobrej kondycji stanowi idealny wybór do produkcji noży kuchennych.

Przykład serii noży z tej stali: HezHen Master B30S.


Niemiecka stal Din 1.4116

Kraj pochodzenia: Niemcy

Twardość (HRC): 55-57

1.4116 to stal nierdzewna produkowana w Niemczech, słynąca ze swej martenzytycznej mikrostruktury. Stal ta zapewnia odporność na korozję, a jednocześnie wysoką wytrzymałość. Choć w porównaniu z niektórymi innymi typami stali ma niższą twardość, to zapewnia ostrzu długą żywotność. Jest tańsza niż stal damasceńska, a zatem pozwala na produkcję wysokiej jakości noży w przystępniejszych cenach.

Przykład serii noży z tej stali: XinZuo Yu B13S.


Stal kompozytowa 440C

Kraj pochodzenia: XinZuo (Chiny)

Twardość (HRC): 56-58

440C to stal martenzytyczna o wysokiej zawartości węgla, będąca jedną ze stali serii 400. Wskutek obróbki cieplnej uzyskuje twardość na poziomie od 56 do 58 HRC. Stal ta wyróżnia się doskonałą trwałością i odpornością na zużycie, co wynika z wyższej zawartości węgla, a przy tym zachowuje zadowalający poziom odporności na korozję.


Stal 7Cr17MoV

Kraj pochodzenia: XinZuo (Chiny)

Twardość (HRC): 56-58

7Cr17MoV to stal nierdzewna produkowana w Chinach, która zawiera nawet 17% chromu, co zapewnia jej wyjątkową odporność na korozję. Zawartość 1% krzemu zwiększa twardość tej stali. Do jej głównych zalet należy odporność na korozję, zużycie oraz długa żywotność.


Stal 8Cr14Mov

Kraj pochodzenia: XinZuo (Chiny)

Twardość (HRC): 56-58

8Cr14MoV to produkowana w Chinach stal nierdzewna. Jest jednym z rodzajów stali o wysokiej zawartości węgla. Podczas wysokiej jakości obróbki cieplnej jej twardość osiąga poziom 56–58 HRC. Odznacza się wysoką odpornością na zużycie i korozję.

Przykład serii noży z tej stali: XinZuo S-E.


Stal X9Cr18MoV

Kraj pochodzenia: XinZuo (Chiny)

Twardość (HRC): 58-60

X9Cr18MoV to najwyższej jakości stal nierdzewna zawierająca 0,9% węgla i znaczną ilość chromu (18%). Nadają jej one wyjątkową odporność i zdolność długotrwałego zachowania ostrości krawędzi tnącej. To dzięki temu składowi wyróżnia się spośród pozostałych rodzajów stali nierdzewnej swoją trwałością i wytrzymałością.

Interesują cię certyfikaty stali, z której produkowane są nasze noże? Znajdziesz je TUTAJ.

Inne polecane artykuły

Inne polecane artykuły
Z powrotem do sklepu