Darmowa dostawa
Nóż do mięsa XinZuo He B1H 10"
Kategoria: | Noże do krojenia mięsa |
---|---|
Gwarancja: | 3 lata |
Rodzaj stali: | Damasceńska |
Seria noży: | He B1H |
Wielkość ostrza: | 10" |
Nóż do krojenia mięsa XinZuo He (B1H)
Nóż do krojenia mięsa XinZuo He 10" z serii B1H powstał w tradycyjnej chińskiej stolicy noży Yangjiang, w której najwyższej jakości noże powstają już od wieków. Lokalni mistrzowie nożownictwa przekazują sobie tajniki produkcji i obróbki noży z pokolenia na pokolenie. Podczas produkcji prezentowanego noża XinZuo czerpie to, co najlepsze zarówno z nowoczesnych, jak i tradycyjnych metod wyrobu noży. Każdy nóż marki XinZuo jest niepowtarzalny, a to dzięki wieńczącej proces jego powstawania, precyzyjnej ręcznej obróbce.
Nóż do krojenia mięsa XinZuo poradzi sobie z każdym rodzajem mięsa
Mięso to nieodłączny składnik naszej diety, w związku z czym warto mieć w kuchni dobrej jakości, specjalny nóż do krojenia mięsa, dzięki któremu pokroisz je na odpowiedniej wielkości kawałki bez uszkadzania go słabej jakości nożem, który zamiast kroić - szarpie, niszcząc jego strukturę i powodując wyciek soków podczas dłuższej obróbki. Wysokiej jakości nóż do mięsa XinZuo z ostrzem o specjalnym kształcie pomoże ci zgrabnymi cięciami pokroić mięso na odpowiednie plastry. Noża do mięsa nie może zabraknąć w żadnym domu.
Wyprodukowany z najlepszych materiałów, ręcznie i z mistrzowską precyzją
Prezentowany nóż do mięsa produkowany jest z najwyższej jakości stali damasceńskiej (damascus steel), z której powstają noże klasy premium. Ostrze noża o twardości 60±2 w skali Rockwella składa się z 67 warstw stali. Jej wysoka jakość oraz tradycyjne metody produkcji zapewniają nożowi długą żywotność. Odcień wzoru na ostrzu może się nieco różnić od tego na zdjęciu, ponieważ stapianie warstw stali sprawia, że każdy nóż wygląda niepowtarzalnie. Rękojeść noża powstała z niewymagającego konserwacji materiału, który z upływem czasu nie mięknie ani nie chłonie zapachów. Jej doskonały kształt i długość umożliwiają łatwe, a także efektowne krojenie bez wyślizgiwania się noża z dłoni. Kolor i faktura materiału, z którego wykonano rękojeść noża mogą w rzeczywistości wyglądać nieco inaczej niż na zdjęciach ze względu na fakt, że produkowane są one z różnych kawałków drewna, w różnym wieku.
Szkic konstrukcji ostrza noża

Szkic konstrukcji rękojeści noża

Ciekawostka: jako wiodący innowator w dziedzinie produkcji noży kuchennych XinZuo łączy ze sobą tradycyjne i najnowocześniejsze technologie. Dzięki zastosowanej nowatorskiej metodzie próżniowej obróbki cieplnej noże kuchenne XinZuo charakteryzują się - w porównaniu z nożami powstałymi przy wykorzystaniu standardowej obróbki cieplnej - większą twardością i ostrością, a ponadto dłuższą żywotnością. W połączeniu z tradycyjnym, wieńczącym proces produkcji ręcznym ostrzeniem noży przez mistrzów tego rzemiosła, których przekazywanemu z pokolenia na pokolenie kunsztowi nie może się równać żadna maszyna, skutkuje to tym, że noże kuchenne XinZuo są także wyjątkowo ostre. Noże ostrzone maszynowo nie mają szans na osiągnięcie tego poziomu ostrości.
Nóż XinZuo w opakowaniu prezentowym
Nóż do mięsa XinZuo He 10" z serii B1H zapakowany jest w stylowe pudełko prezentowe, dzięki któremu stanowi idealny praktyczny prezent dla domu. Luksusowy wygląd pudełka oraz wysokiej jakości noże marki XinZuo ucieszą każdego obdarowanego.
Wymiary i parametry noża do mięsa
Nóż XinZuo He 10" z serii B1H | |
Marka: | XinZuo |
Seria: | He B1H |
Typ noża: | |
Długość ostrza: | 255 mm |
Wysokość ostrza: | 36 mm |
Długość rękojeści: | 135 mm |
Długość całkowita: | 390 mm |
Grubość: | 2.2 mm |
Waga:: | 242 g |
Materiał: |
Stal damasceńska 10Cr15CoMoV Stal nierdzewna 316L |
Twardość: | 60±2 w skali Rockwella |
Rękojeść: | Premium Pakkawood |
Miejsce produkcji: | Yangjiang Chiny |
Nie bez powodu mówi się, że nóż będzie ci służył tak samo, jak o niego dbasz. W przypadku noży XinZuo masz o jeden kłopot mniej za sprawą jednego darmowego, profesjonalnego szlifowania w ciągu pierwszych 12 miesięcy. Wystarczy wysłać nam nóż wraz z voucherem na szlifowanie. Więcej na temat usługi szlifowania (w tym instrukcje) przeczytasz tutaj.
- Nigdy nie myj noży XinZuo w zmywarce. By zachować optymalną ostrość, umyj nóż pod bieżącą wodą i osusz.
- Do mycia noży nie używaj gąbki do naczyń, ponieważ jej szorstka powierzchnia może uszkodzić krawędzie tnące i pozostawić mikrorysy na ostrzu.
- Nie używaj noży do krojenia twardych i zamarzniętych produktów, mogłoby to spowodować uszkodzenie krawędzi tnących.
- Nie używaj noży do podważania i unikaj ich zginania oraz upuszczania na twarde powierzchnie.
- Zawsze przechowuj noże z daleka od dzieci i zwierząt domowych.
- Niech krojenie odbywa się wyłącznie na miękkich powierzchniach, najlepiej na drewnianej desce. Krojenie na metalu, ceramice, kamieniu itd. negatywnie wpłynie na żywotność noża i jego ostrza.
- Zsuwając pokrojone produkty z deski do krojenia, używaj tępej strony ostrza. W przeciwnym wypadku krawędź będzie się stopniowo stępiać.
- W przypadku dłuższego nieużywania noża zalecamy natrzeć ostrze olejem.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.