Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Nóż Nakiri HEZHEN F4 z 7-calowym ostrzem z najlepszej stali proszkowanej austriackiej marki BÖHLER o unikalnej, skręconej rękojeści z drewna jakości premium.
Nóż Nakiri HEZHEN F4 wielkości 7" pochodzi z tradycyjnej chińskiej stolicy noży Yangjiang, w której najwyższej jakości noże powstają już od wieków. Lokalni mistrzowie tego rzemiosła przekazują sobie tajniki produkcji i obróbki noży z pokolenia na pokolenie. Prezentowany nóż Nakiri jest jednym z ekskluzywnych noży XinZuo, które - ze względu na swe unikalne właściwości - zasłużyły sobie na sprzedaż pod własną marką HEZHEN, której nazwa oznacza HE = harmonia oraz ZHEN = doskonały. Noże HEZHEN F4 można odróżnić od pozostałych noży XinZuo już na pierwszy rzut oka nie tylko po nazwie marki, lecz także po wyjątkowym ostrzu ze stali proszkowanej od czołowego austriackiego jej producenta - firmy BÖHLER. Inną szczególną cechą noży z tej serii jest niestandardowy, designerski kształt i sposób wykonania unikalnej rękojeści.
Noże Nakiri to noże typu japońskiego. Zostały zaprojektowane specjalnie do krojenia warzyw i ziół. Nóż Nakiri ma bardzo szerokie ostrze z zaokrągloną krawędzią, umożliwiającą wygodne krojenie ruchem kołyszącym. Pokroisz nim i posiekasz nawet twarde warzywa korzeniowe, nie używając przy tym dużej siły fizycznej. Nóż Nakiri poradzi sobie z pokrojeniem warzyw na bardzo cienkie plastry i słupki, znane nam z azjatyckich restauracji. Szerokie ostrze noża Nakiri pozwala na wygodne przenoszenie na niej pokrojonych produktów.
Prezentowany nóż Nakiri powstał z najwyższej jakości stali proszkowanej M390 (Powder steel) marki BÖHLER, produkowanej metodą metalurgii proszków trzeciej generacji, ulepszającą stal w sposób rewolucyjny jeśli chodzi o jej odporność na zużycie; zwiększa ona także wytrzymałość i stabilność stali. Twardość stali sięga 60-62 w skali Rockwella.
Powierzchnia ostrza jest antykorozyjna i poddana delikatnej obróbce, zwiększającej jej wytrzymałość oraz łatwość naprawy krawędzi tnących. Krawędź tnąca noża została zaostrzona ręcznie - na sposób japoński, pod kątem 15° z obu stron - przez mistrzów tego rzemiosła z Yangjiang. Porządna stal w połączeniu z tradycyjnymi, jak również nowoczesnymi technologiami produkcji gwarantują długą żywotność noża. Powierzchnia noża pozwala na idealne cięcia, zapobiegające zbędnym tarciom i przyklejaniu się produktów.
BÖHLER to synonim najwyższej jakości stali specjalnych już od pokoleń. Tak jak mistrzowie produkcji noży w Yangjiang przekazują sobie z pokolenia na pokolenie tajniki swego rzemiosła, tak BÖHLER w austriackim mieście Linz produkuje najwyższej jakości stal już od ponad stu lat, przenosząc jej jakość na coraz wyższy poziom. Do produkcji stali na ostrza noży HEZHEN BÖHLER wykorzystuje najnowocześniejsze technologie, zapewniające najwyższą jakość.
Noże HEZHEN z serii F4 mają wyjątkową rękojeść - próżno szukać drugiej takiej na rynku noży. Powstaje z tak zwanego drewna żelaznego (Ironwood), pozyskiwanego na piaszczystych terenach Ameryki Północnej, które odznacza się wysoką twardością i trwałością mimo upływu czasu; ponadto nie chłonie zapachów. Wyjątkowość nadaje rękojeści zarówno jej kształt, jak i skręcona lamówka ze srebra próby 925. Lamówka zapewnia pewny chwyt i zapobiega wyślizgiwaniu się noża nawet z mokrej dłoni. Końcówkę rękojeści wieńczy tytanowa ozdoba koloru niebieskiego ze sztucznym rubinem. Kolor i faktura materiału, z którego wykonano rękojeść noża mogą w rzeczywistości wyglądać nieco inaczej niż na zdjęciach ze względu na fakt, że produkowane są one z różnych kawałków drewna, w różnym wieku.
Ciekawostka: jako wiodący innowator w dziedzinie produkcji noży kuchennych XinZuo łączy ze sobą tradycyjne i najnowocześniejsze technologie. Dzięki zastosowanej nowatorskiej metodzie próżniowej obróbki cieplnej noże kuchenne XinZuo charakteryzują się - w porównaniu z nożami powstałymi przy wykorzystaniu standardowej obróbki cieplnej - większą twardością i ostrością, a ponadto dłuższą żywotnością. W połączeniu z tradycyjnym, wieńczącym proces produkcji ręcznym ostrzeniem noży przez mistrzów tego rzemiosła, których przekazywanemu z pokolenia na pokolenie kunsztowi nie może się równać żadna maszyna, skutkuje to tym, że noże kuchenne XinZuo są także wyjątkowo ostre. Noże ostrzone maszynowo nie mają szans na osiągnięcie tego poziomu ostrości.
Nóż Nakiri HEZHEN F4 7" zapakowany jest w eleganckie, drewniane pudełko prezentowe, które podkreśla jego wyjątkowość. Wraz ze wspomnianym ozdobnym opakowaniem stanowi idealny praktyczny prezent dla domu z wielu okazji, ale można go też podarować jako luksusowy prezent swoim partnerom biznesowym. Ekskluzywny wygląd drewnianego pudełka prezentowego oraz wysokiej jakości nóż ucieszą każdego obdarowanego.
Nóż HEZHEN F4 7" | |
Marka: | HEZHEN |
Producent: | XinZuo |
Seria: | F4 |
Typ noża: | Nóż Nakiri |
Długość ostrza: | 185mm |
Wysokość ostrza: | 52,8mm |
Długość rękojeści: | 152mm |
Długość całkowita: | 337mm |
Grubość: | 2.3mm |
Waga: | 185g |
Materiał: |
BÖHLER M390 |
Twardość: | 60-62 w skali Rockwella |
Rękojeść: | Ironwood |
Miejsce produkcji: | Yangjiang Chiny |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.