Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Ekspedycja 6. styczeń 2025 r.
Darmowa dostawa
Specjalistyczny nóż do ryb Sashimi typu japońskiego z ostrzem z najlepszej stali damasceńskiej o długości 270 mm; doskonały do krojenia idealnych plastrów ryby, nie tylko na sushi. Z rękojeścią o tradycyjnym, japońskim ośmiokątnym kształcie.
Kategoria: | Noże do sushi |
---|---|
Gwarancja: | 3 lata |
Rodzaj noża: | Sashimi |
Rodzaj stali: | Damasceńska |
Seria noży: | F3 |
Typ noża: | Japoński |
Wielkość ostrza: | 10,6" |
Marka: | HEZHEN |
Pozycja została wyprzedana… |
Nóż do sushi Sashimi HEZHEN F3 markii XinZuo pochodzi z tradycyjnej chińskiej stolicy noży Yangjiang, w której najwyższej jakości noże powstają już od wieków. Lokalni mistrzowie nożownictwa przekazują sobie tajniki wyrobu i obróbki noży z pokolenia na pokolenie. Podczas produkcji prezentowanego noża do patroszenia ryb XinZuo czerpie to, co najlepsze zarówno z nowoczesnych (próżniowa obróbka cieplna), jak i tradycyjnych, ręcznych metod wyrobu noży. W nożu Sashimi HEZHEN F3 zakochasz się od pierwszego wejrzenia za sprawą unikalnego wyglądu jego jednostronnie szlifowanego ostrza ze stali damasceńskiej i utrzymanej w tradycyjnym, japońskim stylu oktagonalnej rękojeści.
Nóż Sashimi historycznie wywodzi się z Japonii, skąd pochodzi także uwielbiane na całym świecie sushi. Nazwa tego noża typu japońskiego związana jest właśnie z sushi, a konkretnie z popularnym sashimi. Nóż do sushi Sashimi ma kultowe - długie, ale wąskie - ostrze, pozwalające na zgrabne krojenie cienkich plastrów surowego rybiego mięsa jednym cięciem. Bez szarpania i nadmiernego naruszania struktury mięsa. Krawędź tnąca szlifowana jest w nietradycyjny sposób - tylko z jednej strony ostrza. Jednostronna krawędź noża do patroszenia ryb Sashimi jest idealna do krojenia plastrów rybiego mięsa.
Prezentowany nóż do filetowania ryb ma ostrze z najwyższej klasy stali damasceńskiej, z której produkuje się najlepsze noże. Rdzeń noża to 110 warstw stali damasceńskiej poddanej próżniowej obróbce cieplnej, za sprawą której jego twardość to 60+/-1 w skali Rockwella. Porządna stal w połączeniu z tradycyjnymi, jak również nowoczesnymi technologiami produkcji gwarantują długą żywotność noża. Powierzchnia noża pozwala na idealne cięcia, zapobiegające zbędnym tarciom i przyklejaniu się produktów. Nóż ma jednostronnie szlifowane, japońskie ostrze.
Jednostronną krawędź tnącą wyrabiają ręcznie mistrzowie rzemiosła, ostrząc je pod kątem 15° przy wykorzystaniu tradycyjnej techniki (Traditional Wet Method Edge).
Rękojeść noża w tradycyjnym japońskim stylu wykonano z tak zwanego drewna żelaznego (Ironwood), pozyskiwanego na północnoamerykańskich pustyniach, które odznacza się wysoką twardością i trwałością mimo upływu czasu; ponadto nie chłonie zapachów. Nóż ma oktagonalną rękojeść w japońskim stylu o doskonałej ergonomii, umożliwiającą wygodny chwyt. Ośmiokątny kształt zapewnia, że chwyt jest nie tylko komfortowy, lecz także stabilny, co zapobiega wyślizgiwaniu się noża z dłoni. Kolor i faktura materiału, z którego wykonano rękojeść noża mogą w rzeczywistości wyglądać nieco inaczej niż na zdjęciach ze względu na fakt, że produkowane są one z różnych kawałków drewna, w różnym wieku.
Ciekawostka: jako wiodący innowator w dziedzinie produkcji noży kuchennych XinZuo łączy ze sobą tradycyjne i najnowocześniejsze technologie. Dzięki zastosowanej nowatorskiej metodzie próżniowej obróbki cieplnej noże kuchenne XinZuo charakteryzują się - w porównaniu z nożami powstałymi przy wykorzystaniu standardowej obróbki cieplnej - większą twardością i ostrością, a ponadto dłuższą żywotnością. W połączeniu z tradycyjnym, wieńczącym proces produkcji ręcznym ostrzeniem noży przez mistrzów tego rzemiosła, których przekazywanemu z pokolenia na pokolenie kunsztowi nie może się równać żadna maszyna, skutkuje to tym, że noże kuchenne XinZuo są także wyjątkowo ostre. Noże ostrzone maszynowo nie mają szans na osiągnięcie tego poziomu ostrości.
Nóż Sashimi HEZHEN F3 270 mm jest zapakowany do eleganckiego pudełka prezentowego, dzięki któremu stanowi idealny prezent dla miłośników ryb i sushi, zwłaszcza zaś dla entuzjastów jego przyrządzania.
Nóż Sashimi HEZHEN z serii F3 | |
Marka: | HEZHEN |
Producent: | XinZuo |
Seria: | F3 |
Typ noża: | Nóż Sashimi |
Długość ostrza: | 270mm |
Wysokość ostrza: | 36mm |
Długość rękojeści: | 93mm |
Długość całkowita: | 363mm |
Grubość: | 4mm |
Waga: | 251g |
Materiał: |
10Cr15CoMoV |
Twardość ostrza: | 60+-1 w skali Rockwella |
Rękojeść: |
Drewno żelazne (Ironwood) |
Miejsce produkcji: | Yangjiang Chiny |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.