Darmowa dostawa
Uniwersalny chiński nóż TAO XinZuo Jiang B46W 7"
Ręcznej produkcji, ekskluzywny chiński nóż TAO XinZuo z serii B46W z ostrzem ze słynnej stali japońskiej AUS10 i rękojeścią z eleganckiego drewna orzecha w ozdobnym pudełku.
Kategoria: | Uniwersalny chiński nóż TAO |
---|---|
Gwarancja: | 3 lata |
Rodzaj stali: | Damasceńska |
Seria noży: | Jiang B46W |
Typ noża: | Chiński |
Wielkość ostrza: | 7" |
Uniwersalny chiński nóż TAO XinZuo Jiang 7" (B46W)
Uniwersalny nóż chiński TAO XinZuo Jiang 7" z serii B46W powstał w tradycyjnym chińskim mieście noży Yangjiang, w której najwyższej jakości noże powstają już od wieków. Lokalni mistrzowie nożownictwa przekazują sobie tajniki produkcji i obróbki noży z pokolenia na pokolenie. Podczas produkcji prezentowanego noża XinZuo czerpie to, co najlepsze zarówno z nowoczesnych, jak i tradycyjnych metod wyrobu noży. Każdy nóż marki XinZuo jest niepowtarzalny, a to dzięki wieńczącej proces jego powstawania, precyzyjnej ręcznej obróbce.
Wyjątkowa seria noży B46W Jiang
Seria noży B46W Jiang to jedno ze szczytowych osiągnięć naszych mistrzów nożownictwa. Ostrza noży powstały ze stali japońskiej AUS10, która nie bez przyczyny klasyfikowana jest jako jedna z najlepszych do produkcji noży dla zawodowych kucharzy, ale też miłośników gotowania, dla których zwykłe noże to za mało. Wyjątkowość noży potęguje rękojeść z drewna orzecha o nowoczesnym wyglądzie i doskonałej ergonomii.
Uniwersalny chiński nóż TAO XinZuo o wszechstronnym zastosowaniu
Chińskie noże TAO cieszą się popularnością w całej Azji, ale stopniowo znajdują zwolenników także i u nas, w Europie, głównie ze względu na swą wszechstronność. Ich ostrza wyglądem przypominają miecze, ponieważ są bardzo grube i szerokie. Chińskie noże TAO dadzą sobie radę właściwie z każdym produktem - od owoców, przez twarde warzywa korzeniowe, aż po porcjowanie drobiu. Znaczny ciężar noży TAO sprawia, że łatwo się nimi kroi czy sieka, wykorzystując samą tylko grawitację, bez konieczności używania dużej siły fizycznej.
Wyprodukowany ze stali japońskiej - ręcznie i z mistrzowską precyzją
Prezentowany chiński nóż TAO powstał z najwyższej klasy stali damasceńskiej AUS10, produkowanej przez słynną firmę Aichi Steel w Japonii. Ta innowacyjna stal japońska wyróżnia się dużą ostrością oraz wytrzymałością. Charakteryzuje ją wysoka zawartość węgla (1,10%), a także chromu (14,50%), co czyni ją odporniejszą na korozję. Twardość stali sięga 60±2 w skali Rockwella. Rdzeń ostrza noża ze stali japońskiej i poddany został próżniowej obróbce cieplnej. Ochronę przed korozją zapewnia stal nierdzewna SUS430, wewnątrz której umieszczono rdzeń. Odcień wzoru na ostrzu może się nieco różnić od tego na zdjęciu, ponieważ stapianie warstw stali sprawia, że każdy nóż wygląda niepowtarzalnie.
Ciekawostka: jako wiodący innowator w dziedzinie produkcji noży kuchennych XinZuo łączy ze sobą tradycyjne i najnowocześniejsze technologie. Dzięki zastosowanej nowatorskiej metodzie próżniowej obróbki cieplnej noże kuchenne XinZuo charakteryzują się - w porównaniu z nożami powstałymi przy wykorzystaniu standardowej obróbki cieplnej - większą twardością i ostrością, a ponadto dłuższą żywotnością. W połączeniu z tradycyjnym, wieńczącym proces produkcji ręcznym ostrzeniem noży przez mistrzów tego rzemiosła, których przekazywanemu z pokolenia na pokolenie kunsztowi nie może się równać żadna maszyna, skutkuje to tym, że noże kuchenne XinZuo są także wyjątkowo ostre. Noże ostrzone maszynowo nie mają szans na osiągnięcie tego poziomu ostrości.
Szkic konstrukcji ostrza noża

Szkic konstrukcji rękojeści noża

Rękojeść noży wykonano z drewna orzecha czarnego
Rękojeść noża wykonano z drewna orzecha czarnego. Elementem, który ją wyróżnia jest polerowana ręcznie metodami rzemieślniczymi syntetyczna kość wołu. Kolor i faktura materiału, z którego wykonano rękojeść noża mogą w rzeczywistości wyglądać nieco inaczej niż na zdjęciach ze względu na fakt, że produkowane są one z różnych kawałków drewna, w różnym wieku. Rękojeść doskonale leży w ręce i trzyma się ją wygodnie nawet podczas długotrwałego krojenia w profesjonalnej kuchni.
Nóż w ekologicznym opakowaniu prezentowym
Nóż TAO XinZuo Jiang B46W 7" zapakowany został w eleganckie pudełko prezentowe, dzięki któremu stanowi idealny praktyczny prezent dla domu. Pudełka, do których pakujemy noże z tej serii bazują na ekologicznych, przyjaznych dla środowiska materiałach. Mają spójny, elegancki wygląd. Wysokiej jakości nóż marki XinZuo w takim pudełku ucieszy każdego obdarowanego.
Wymiary i parametry chińskiego noża TAO
Nóż XinZuo Jiang B46W 7" | |
Marka: | XinZuo |
Seria: | Jiang B46W |
Typ noża: | Uniwersalny chiński nóż TAO |
Długość ostrza: | 183 mm |
Wysokość ostrza: | 90 mm |
Długość rękojeści: | 145 mm |
Długość całkowita: | 328 mm |
Grubość: | 2,6 mm |
Waga: | 367 g |
Materiał: |
Rdzeń noża: Japońska stal damasceńska AUS10, 67 warstw Zewnętrzna osłona rdzenia noża: stal nierdzewna SUS430 |
Twardość: | 60±2 w skali Rockwella |
Rękojeść: |
Drewno orzecha czarnego |
Miejsce produkcji: | Yangjiang Chiny |
Nie bez powodu mówi się, że nóż będzie ci służył tak samo, jak o niego dbasz. W przypadku noży XinZuo masz o jeden kłopot mniej za sprawą jednego darmowego, profesjonalnego szlifowania w ciągu pierwszych 12 miesięcy. Wystarczy wysłać nam nóż wraz z voucherem na szlifowanie. Więcej na temat usługi szlifowania (w tym instrukcje) przeczytasz tutaj.
- Nigdy nie myj noży XinZuo w zmywarce. By zachować optymalną ostrość, umyj nóż pod bieżącą wodą i osusz.
- Do mycia noży nie używaj gąbki do naczyń, ponieważ jej szorstka powierzchnia może uszkodzić krawędzie tnące i pozostawić mikrorysy na ostrzu.
- Nie używaj noży do krojenia twardych i zamarzniętych produktów, mogłoby to spowodować uszkodzenie krawędzi tnących.
- Nie używaj noży do podważania i unikaj ich zginania oraz upuszczania na twarde powierzchnie.
- Zawsze przechowuj noże z daleka od dzieci i zwierząt domowych.
- Niech krojenie odbywa się wyłącznie na miękkich powierzchniach, najlepiej na drewnianej desce. Krojenie na metalu, ceramice, kamieniu itd. negatywnie wpłynie na żywotność noża i jego ostrza.
- Zsuwając pokrojone produkty z deski do krojenia, używaj tępej strony ostrza. W przeciwnym wypadku krawędź będzie się stopniowo stępiać.
- W przypadku dłuższego nieużywania noża zalecamy natrzeć ostrze olejem.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.